Рене Декарт

dekart

Рене Декарт био је математичар, филозоф и научник чије је дело Геометрија (Ла геометрие) поставило основе тадашњој аналитичкој геометрији.

Рођен је 31. марта 1596. године у Ла Еју у Француској. Образовање је стекао у Ањону уписавши Језуитску школу у Ла Флешу са само осам година. Ту је провео осам година учећи логику, математику и традиционалну Аристотелову филозофију. Једини предмет којим је био задовољан била је математика.

По завршетку школе преселио се у Париз и после неког времена уписао је Универзитет у Пуатијеу. Дипломиравши права, пријавио се за војну школу у Бредау и почео је да учи математику и механику код холанског научника Исака Бекмана, спознајући јединство природних наука. У периоду од 1620. до 1628. године Декарт је путовао по Европи, боравећи у Чешкој, Мађарској, Немачкој, Холандији и Француској. Непосредно после настањења у Холандији, Декарт је почео да ради на својој првој великој тези у области физике, под називом “Свет”.

1649. године шведска краљица Кристина убедила је Декарта да дође у Штокхолм. После само неколико месеци проведених на хладној северној клими, ходајући свако јутро до палате, Декарт је умро 11. фебруара 1650. године од запаљења плућа, у педесет и четвртој години.

Декарт је измислио Декартов координатни систем, који је између осталих ствари, покушавао да споји алгебру и Еуклидску геометрију. Овај рад је много утицао на развој аналитичке геометрије, рачуна и картографије.

Идеја о овом систему је развијена 1637. године у два Декартова дела. У другом делу свог Метода предавања, Декарт је увео нову идеју одређивања положаја тачке или предмета на површини, користећи две нормалне осе као помагало за мерење.

Декартов координатни систем

Декартов координатни систем се користи у математици да једнозначно одреди сваку тачку у равни преко броја, који се обично зову x координата и y координата. Декартов координатни систем је дефинисан са две осе (x-оса или апциса и y-оса или ордината). Избором мере за сваку осу и означавањем јединица мере дуж оса формира се скала. Декартов координатни систем се може користити у простору и у вишедимензионалним системима.

Коришћењем  Декартовог координатног система геометријске фигуре (као што су криве) се могу исказати алгебарским једначинама, тј. једначинама које задовољавају координате на тачкама које леже на фигури.