Алфред Нобел

nobelАлфред Нобел (1833-1896.), шведски хемичар, проналазач који је створио динамит, детонаторску кутију… и још 353 изума, познат је као “геније зла”!

Нобелов отац био је инжењер који много путовао. Породица се преселила у Русију 1842. (где је Нобелов отац надгледао производњу подводних мина које је сам измислио) и где су Алфреда подучавали приватни учитељи; његове студије су обухватале хемију и пет савремених језика.

Радио је у очевој фабрици и занитересовао се за експлозив-нитроглицерин. Овај веома осетљив експлозив успео је да стави под контролу и управља њиме. Пронашао је детонатор или фитиљ за ту врсту експлозива, што је тад било револуционарно. Ипак му је као жртва радова, најмлађи брат настрадао од експлозије. После јос неколико несрећа, Нобел успева да укроти нитроглицерин тако што од њега прави динамит који је стабилизован. било је то откриће века. Проналском динамита Нобел је стекао огроман иметак.

Његови проналасци су били разноврсни и покривени са 355 патената. Елемент са редним бројем 102 је по њему добио име нобелијум.

Алфред Нобел умро је 10. децембра 1895. године у Сан Рему. Огромно богатство оатавио је човечанству.

Алфред Нобел је у свом тестаменту одредио да се годишња награда додељује за достигнућа у физици, хемији, медицини, књижевности и за допринос миру. Нобелова награда носи име по оснивачу, Алфреду Нобелу и најпрестижнија је награда која се може добити.. Сваке године Нобелова награда се уручује научницима, уметницима, добротворима, политичарима… свима онима који су својим истраживањима допринели огромном развоју нашег човечанства. Прва Нобелова награда додељена је 1901. године.

Иво Андрић је наш једини добитник Нобелове награде за књижевност 1961. године.