Алберт Ајнштајн

ajnstajn

Алберт Ајнштајн (14. март 1879 – 18. април 1955), немачко-америчко-јеврејски физичар, творац теорије релативности и добитник Нобелове награде за физику 1921. за фотоелектрични ефекат.

Алберт Ајнштајн (нем. Алберт Еинстеин) био је теоријски физичар, један од највећих умова и најзначајнијих личности у историји света. родјен је у Улму, Немачка, 14. марта, 1879., а преминуо је у Принстону, Њу Џерси, САД, 18. априла, 1955.

Алберт Анштајн је формулисао Специјалну и Општу теорију релативности којима је револуционисао модерну физику. Поред тога, допринео је напретку квантне теорије и статистичке механике. Иако је најпознатији по теорији релативности (посебно по еквиваленцији масе и енергије E=mc2), Нобелова награда за физику му је додељена 1921. године за објашњење  фотоелектричног ефекта, као и за допринос развоју теоријске физике. У народу, име Ајнштајн је синоним за човека високе интелигенције или за генија.

Главна дела су му: Електродинамика тела у кретању; Идеје и мишљења; Значење релативности; Теорија Браунових кретања; Основи опште теорије релативности; О специјалној и општој теорији релативности; Моја слика света…