Физика

Да ли је физика баук?

Све што нас окружује – небеска тела, Земља, ваздух, вода дрвеће, животиње – чини природу. Човек и све оно што је радом створио – градови, фабрике, машине – јесу такодје саставни део природе. Човек је постао, живи и развија се у природи као активно и разумно биће у њој. Он од давнина настоји да схвати и објасни све оно што се дешава у његовој околини. Тајне природе одувек су привлачиле пажњу и будиле човекову радозналост.

Људско знање о природи непрестано се богатило. Све што је откривено и проучено, резултат је упорног вековног рада многих научника из разних земаља и различитих епоха. Човек све потпуније и све дубље упознаје законе природе и све их више користи у практичне сврхе.

Научно објашњавајући појаве у природи, човек се постепено ослобадјао и разних заблуда и веровања. Наука је најмоћније човеково оружје у борби против сујеверја и заосталости.

Једна од основних наука о природи је физика. Физика као природна наука проучава најопштије видове материје и њихове облике кретања, као и структуру материје.

Да ли знате?

fizikaНАЈЈАЧА МАГНЕТНА ПОЉА се јављају на неутронским звездама, преко 100 милиона тесли. Најјача магнетна поља која је човек створио помоћу суперпроводних магнета износе 40Т. Најјаче магнетно поље остварено у пулском режиму је 72Т, а најјаче поље остварено помоћу саморазарајућих магнета износи 850Т. Најјачи перманентни магнети остварују магнетно поље од око 2Т (уобичајени магнети остварују 0.05-0.3Т).

НАЈТАЧНИЈА ВАГА је Сарториус Мицробаланце Модел 4108, изградјен у Гентигену у Немачкој, која може да мери предмете масе 0.5г. са тачношћу од 0.01 микрограма.

NAJVEĆA VISINA BACANJA JAJA sa koje je sveže jaje bilo bačeno na zemlju i ostalo čitavo je 213m. Ovo je ostvario Dejvid Donahju (David Donoghu) 22. avgusta 1994. bacivši jaje iz helikoptera  na golf teren. Za ostvarenje ovog revolucionarnog uspeha poznavanje fizike je bilo od velikog značaja: bilo je potrebno jajetu dati takvu horizontalnu brzinu koja će u kombinaciji sa vertikalnom brzinom padanja i otporom vazduha, u trenutku dodira površine zemlje ostvariti ukupan vektor brzine paralelan površini zemlje. Da biste stekli utisak sa koje visine je jaje bačeno, podsetićemo da je “Beogradjanka” visoka “samo” 101m.

НАЈГРОМОТИВИЈЕ МЕСТО НА СВЕТУ је Тороро у Уганди, где у средњем делу забележено 251 дан са грмљавином годишње, током десетогодишњег периода 1967-76. Уганда се налази у источној Африци, измедју судана, Кеније, Танзаније, Руанде и Републике Конго.

НАЈЈАЧИ ЗЕМЉОТРЕС који је икада забележен је Велики Чилеански земљотрес који се десио 22.маја 1960, са магнитудом од 9.5 степени по Рихтеровој скали. Од последица земљотреса погинуло је око 3000 људи, релативно мало обзиром на снагу земљотреса, што је последица његове локације у релативно ненасељеним подручјима. Највећи број људи је заправо погинуо од изазваног цунамија који је погодио 10 000км удаљена Хавајска острва. Енергија која је у земљотресу ослобођена је еквивалентна 180 гигатона ТНТ (или око 50 000 термонуклеарних бомби). сваки степен Рихтерове скале значи 10 пута већу амплитуду померања и 10 3/2 (око 31.6) пута више ослобођене енергије.

НАЈВЕЋА СНЕЖНА ПАХУЉА је видјена 28.јануара 1887. године у америчкој савезној држави Монтана. Власник ранча Форд Киа ја пахуљицу пречника 38 цм и дебљине 20 цм. Снежне пахуље се формирају зато што се кристалићи леда сакупљају на сићучним честицама прашине или хемијских супстанци у ваздуху. Ледени кристалићи се потом групишу и формирају пахуљице. Ако је ваздух влажан, пахуљице брзо расту и биће веће, док у сувљем и хладнијем ваздуху пахуљице бивају мање.

НАЈХЛАДНИЈЕ МЕСТО У СВЕМИРУ је Маглина Бумеранг у сазвеждју Кентаур, 500 светлосних година од Земље, са температуром од око -272 Ц или само око 1.15 К изнад апсолутне нуле. Ово је посебно интересантно зато што у нормалним условима, нигде у васиони температура не може бити нижа од 2.7 К колико је еквивалентна температура позадинског микроталасног зрачења које потиче од Великог Праска, и које испуњава читав свемир. Ова маглина се формира око умируће звезде, тзв. “Белог патуљка”, и представља велику масу гаса који разилази и удаљава се од звезде брзином од око 600 000 км/х.

Интересантни линкови

Mladi fizičar - Интернет презентација часописа за ученике основних и средњих школа.

Mladi fizičar i astronom - Секција младих физичара из Зрењанина. Презентација обилује научно популарним текстовима.

Društvo fizičara Srbije – Званична презентација друштва физичара