Историјат шаха

      sah

Шах је игра измишљена у Индији, у почетку се звала Чатуранга и играло је четири играча. Доласком на тло Азије бива обогаћена новим правилима после чега добија име шатранџ. Даљим путовањем и напредовањем ка Европи шатранџ прераста у игру шахмат чије речи у преводу значе „смрт противничком краљу“.

Youth_at_chess_with_suitors_-_Haft_Awrang

ЛЕГЕНДА О ШАХУ

Шах је пронађен у Индији. Када је индијски цар Шерам упознао и научио да игра шах, био је толико одушевљен игром, да желео да доведу човека који је измислио шах како би га лично наградио. Проналазач шаха је био, скромно одевен учењак Сета.
Цар му је рекао како је одушевљен игром и да га жели богато наградити. Рекао је како може да бира било коју награду, јер је он цар великог царства и толико је моћан и богат да му може сваку жељу испунити. После кратког ћутања, Сета му је одговорио како ће му жељу саопштити сутра.
Сутрадан, када је Сета дошао пред цара, одговорио му је како би желео жито.
-  Жито? – зачуђујуће је питао цар – Колико џакова, кола, амбара…?

Сета му је рекао да жели да му се на прво поље шаховске табле стави једно зрно пшенице, на друго два зрна, на треће 4, и тако даље, да се на свако наредно поље стави два пута већа количина него на претходном пољу и тако да се испуни цела шаховска табла.

 Цар је схватио како је жеља сувише скромна, и помало љут, је одговорио Сети како ће му награда бити испоручена у току дана. Сета се само насмешио и отишао.

Касније тог дана, цар је питао слуге да ли је исплаћено жито Сети и добио је одговор како дворски математичари још увек рачунају колико жита треба испоручити и да ће то завршити тек рано ујутру. Следећег дана када су математичари израчунали дошли су пред цара и саопштили му тај чаробни број.

Тај број је толико велик да није у вашој моћи, господару, испоручити обећану награду- рече математичар- У свим вашим амбарима нема толико зрна колико треба испоручити Сети. Нема га довољно ни у житницама целог царства. Нема га толико ни на свим пространствима земље. Ако желите испоручити обећану награду, тада наредитеда се сва земља претвори у оранице, наредите да се исуше сва мора и океани, наредите да се отопи сав лед и снег који покрива далеке јужне и северне крајеве. Нека сва та пространства буду засејана пшеницом. И све то, што роди на тим пољима, наредите да дају Сети, тек тада би он добио своју награду.

Цар је запањено пратио речи математичара и упита га који је тај чудовишни број. Математичар му рече:

Осамдесет квадрилиона четири стотине четрдесет шест трилиона седам стотина четрдесет четири билиона седамдесет три милијарде седам стотина девет милиона пет стотина педесет једна хиљада шест стотина петнаест,или

18 446 744 073 709 551 615

Мало поређење…

У једном кубном метру пшенице стаје зрна жита. То значи када се преведе, да би Сета требало да добије 12.000km3 жита.

Ако би се направио амбар основе 4×10 метара, висина би му била 300 000 000 km, што је једнако путу од Земље до Сунца и назад.

Ostavite komentar