Данас је наш Дан школе

Драги ученици и родитељи, поштоване колеге,
Данас је 61. рођендан наше школе и 157 година од рођења Светолика Ранковића, једног од најзначајнијих писаца српског реализма, чије име наша школа с поносом носи.
У школској 2020/21. години ОШ “Светолик Ранковић” има 487 ученика и 59 запослених ( од чега су 43 наставника). Од оснивања до данашњих дана много тога се променило у друштвеном и образовном систему, али оно што је остало као трајна вредност и печат ове институције јесу генерације успешних ученика које је она изнедрила, као и квалитетан наставни кадар који континуирано ради на унапређењу образовања и васпитања нових генерација ученика.
Ове године нисмо у прилици да на уобичајен, свечан и стваралачки надахнут начин прославимо Дан школе. „Дани Светолика“ протичу уз наставу на даљину за други циклус образовања и без дружења са пријатељима, колегама и сарадницима школе. У учионицама
тренутно су само ученици нижих разреда са својим учитељима.
Целокупно човечанство суочило се са тешком ситуацијом изазваном пандемијом вируса COVID -19, који је и образовном систему донео пуно тешкоћа, брига и страхова.
У околностима које ова институција до сада није имала морали смо да реагујемо брзо и ефикасно. У настојању да остваримо континуитет у раду, истовремено поштујући прописане мере заштите, од почетка школске године применили смо комбиновани модел наставе. Учињени су надљудски напори да се прилагодимо потребама сваког ученика, да изнађемо нове методе и технике учења, да обим градива прилагодимо. Радимо на подизању свести ученика о значају здравих навика, пружамо прихолошку подршку. Ипак, у нади да ће се здравствена ситуација стабилизовати, верујемо да ће сви наши
ученици од следеће школске године поново слободно и без страха корачати ходницима своје школе. Захваљујући пројекту за реконструкцију зграде, школа ће бити модернија и лепша.
Овај дан је прилика да оне који су стожер образовања, културе и бриге о ученицима, похвалимо и захвалимо им се на несебичном залагању током пандемије. Иако су околности ванредне, наши учитељи и наставници се труде да се квалитет наставног процеса не доводи у питање. Поред реализације наставе, они своје педагошко
знање користе за припремање РТС часова, стручно се усавршавају, деле искуства и помажу својим колегама да превазиђу тренутне препреке.
Надамо се да ученици и родитељи препознају њихове напоре и труд.
Уосталом, подаци Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања говоре у прилог томе. Наиме, ученици наше школе на последњем завршном испиту показали су резултате изнад просека Републике из свих предмета.
У последње четири године ученици наше школе понели су престижну титулу Ученика генерације у Општини Аранђеловац. Квалитет и постојаност њиховог знања нису доведени у питање ни током каснијег школовања јер ови ученици освајају награде на
светским олимпијадама и такмичењима, о чему извештавају локални и национални медији.
Школа континуирано сарађује са друштвеном средином, планира и остварује пројекте са институцијама културе, образовања, здравства и социјалне заштите, а све у циљу јачања знања, вештина и ставова својих ученика.
Њихов напредак је наша мисија и заоставштина за будућност!