УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД

school

Драги наши будући прваци и родитељи

(Овде можете сазнати све о упису деце у први разред основне школе за 2014/15. школску годину)

Упис првака у школу почиње 1.априла 2014. године до 31. маја 2014 године. Разговор се заказује код педагога школе на телефон 034/711-235

Упис се врши сваког радног дана. Молимо Вас да нам се јавите или телефоном или да дођете лично у школу, како бисмо одабрали термин уписа који Вам одговара.

За будуће прваке током године смо организовали учешће у едукативним и креативним  радионицама, мешење славског колача, присуствовање активностима за дан школе. У априлу и мају месецу предшколци ће присуствовато наставним часовима у одељењима првог разреда и обићи школу.

Слободно питајте, наш педагог ће покушати да разреши све ваше мале и велике недоумице.

E-mail: pedagog@svetolikrankovic.edu.rs

Svetolik flajer I JPGSvetolik flajer II JPG

Узраст

Према Закону о систему образовања и  васпитања у први разред се уписује  свако дете које до почетка школске  године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

То значи да се школске 2014/15. године уписују сва деца рођена од 1. марта 2007. године до 29. фебруара 2008. године. Родитељи ове деце имају законску обавезу да упишу своје дете у први разред.

Шта Вам је потребно за упис
  1. Извод из матичне књиге рођених
  2. Потврда о обављеном лекарском прегледу
  3. Уверење о похађању припремног предшколског програма

Тестирање за упис овогодишње генерације првака обавиће школски педагог Милка Радовановић

Користи се ТИП-1 тест – тест за испитивање првака, којим се утврђује интелектуална, социјална и емотивна зрелост детета за полазак у школу.

Имајте на уму: није потребна никаква посебна припрема за ово тестирање. Важно је да дете буде одморно и да му код куће укратко објасните где иде. Немојте застрашивати дете (“нећеш се уписати у школу ако не будеш све знао” и сл.), нити му ублажавати ситуацију (“мало ћеш да се играш са тетом”). Овај тест не захтева познавање слова (читање и писање), као ни рачунање.

За будуће прваке организује се у мају пријем, обилазак школе, упознавање са учитељицама и ђацима школе, као и разне активности (играње и дружење) са циљем да им се  представимо и приближимо им нашу школу.

Да ли постоји могућност одлагања уписа у први разред ?

Дa. У изузетним случајевима, када је то у најбољем интересу детета, може се одложити упис на годину дана на предлог изабраног педијатра и на основу мишљења интерресорне комисије које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне подршке детету до поласка у школу.

Да ли постоји превремени упис у први разред и на коју се децу превремени упис односи ? 

Постоји могућност да се у први разред основне школе упише и дете које је при поласку у школу (1. септембра) старо од шест до шест и по година. То се у школској 2014/2015. години односи на децу рођену од 1. марта до 31. августа 2008. године. Превремени упис је специфичан, јер дете мора да прође кроз проверу спремности за полазак у школу коју врши психолог. На основу мишљења психолога школа може да препоручи упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма. Превремени упис ће се обавити у јуну месецу.

Календар уписа

Упис почиње 01. априла 2014. године до 31. маја 2014 године.

Који се предмети изучавају у првом разреду основне школе?

У првом разреду постоје две групе предмета: обавезни и изборни.
У групу обавезних предмета спадају:
– Српски језик (5 часова недељно)
– Математика (5 часова недељно)
– Свет око нас (2 часа недељно)
– Ликовна култура (1 час недељно)
– Музичка култура (1 час недељно)
– Физичко васпитање (3 часа недељно)
– Страни језик (енглески) (2 часа недељно)

Осим ових предмета постоје и изборни, који се деле у две групе:

Изборни предмет ГРУПА A 

•  Грађанско васпитање- сазнање о себи и другима
•  Верска настава
Настава ових предмета одвија се кроз један час недељно. На почетку првог разреда ученик бира један од ова два предмета, и тај предмет постаје обавезан до краја првог разреда.

Изборни предмет ГРУПА Б 

•  Чувари природе
•  Народна традиција
•  Лепо писање
•  Рука у тесту- откривање света
•  Од играчке до рачунара
(школа са ове листе изборних предмета ученицима нуди 3 предмета у складу са техничко кадровским условима рада)
Настава ових предмета одвија се кроз један час недељно. На почетку првог разреда ученик бира један од понуђених предмета, и тај предмет постаје обавезан до краја првог разреда.
Сваки ученик је обавезан да се определи за два изборна предмета, по један из групе А и Б (школа је дужна да понуди ученицима више изборних предмета из ГРУПЕ Б – у складу са могућностима школе од којих ученик бира један који ће изучавати те школске године и оба предмета из групе А (веронаука и грађанско васпитање) од којих ученик бира један и који је дужан да учи до краја првог разреда.

*Да би се организовала настава изборног предмета, потребно је да се у септембру пријави најмање 15 заинтересованих ученика

Продужени боравак

CHILDRENУ нашој школи, продужени боравак је организован  у две смене: преподневној и поподневној смени. У преподневној смени, рад у продуженом боравку траје од 9 до 13 часова, након чега ученици настављају са редовном наставом. У поподневној смени, продужени боравак се организује након редовне наставе и траје од 13 до 16 часова, а по потреби може трајати и дуже.

У боравку ученици обнављају научено градиво, раде задатке, играју се, гледају филмове, играју се и баве осталим слободним активностима.

Радно време боравка, по потреби може бити и промењено, односно прилагођено радном времену родитеља.

Постани и ти ђак првак наше школе!!!