Посета Народном музеју

Poseta Narodnom muzejuOве године у оквиру недеље обележавања прославе Дана школе, ученицима других разреда је предвиђен огледни час у оквиру Народне традиције. Поводом тога, ученици другог  разреда су са својим учитељицама Дубравком Лекић,  Весном Вукић и Аном Петровић посетили су Народни музеј у Аранђеловцу.

Особље музеја их је лепо дочекало и главни кустос је ученике спровео кроз сталну поставку музеја. Деца су имала прилику да се упознају са поставком „Свет керамике“, и погледају велики број дела уметничке керамике. Такође, део музеја представља археолошко одељење где се налази збирка у којој је представљен живот  и култура најстаријих људских заједница на овом простору центаралне Шумадије. Са одушевљењем су ученици  посматрали и коментарисали фосиле костију животиња  леденог доба из пећине Рисоваче. Највећу пажњу, ученицима је привукла изложба „Аранђеловац од првих трагова до првих деценија ХХ века“ где су се ученици са великом радозналошћу и заинтересованошћу вратили у прошлост где им је приказан живот људи који су населили ово подручје крајем 17. века после велике сеобе Срба. Деца су ту, могла видети  како изгледа  живот у једној кући – брвнари где им  је такође представљна реконструкција огњишта; сеоско привређивање – земљорадња, сточарство са прерадом млека; домаћа радиност; настанак града Аранђеловца и градско привређивање – занати: абаџијско – терзијски и ћурчијски занат.

Све утиске из музеја ученици су имали прилику да искажу на часу Народне традиције. Настављено је да се прича о посети, и  часу су се  придружили ученици виших разреда Историјске секције који су им одржали кратко предавање након којег је урађена  радионицу на тему „Некада давно“.

1 komentar

  1. Ja sam tamo bila i mnogo je lepo.