Превенција болести зависности

LogoДанас је у Дому здравља у Аранђеловцу отворена изложба ученичких ликовних радова.

Учествовала су и деца из наше школе са наставницима који су вршили обуку у пројекту ”Превенција болести зависности”. Пројекат је спроведен у сарадњи са Домом здравља у Аранђеловцу.

 

 

Пушење

ugasenoВећина пушача уопште не пуши јер то воли, већ само због тога што не може да прекине. Наравно, кад су први пут пробали цигарету они то нису знали, јер да јесу вероватно никада не би ни почињали. Код покушаја да се прекине са пушењем јављају се нервоза, раздражљивост, тешкоће у концентрацији или бес. Због тога од 100 људи који покусају да оставе цигарете свега 20 успе.

Последице пушења су многобројне и тешке а најтеже су:

  • болести крвних судова (срчани удар- инфаркт, мождани удар- слог)
  • болести плућа и дисајних путева (рак плућа: од 9 оболелих 8 су пушачи, хроницни бронхитис: од 5 оболелих 4 су пушачи)

Пушач живи мање квалитетним зивотом од непушача и здравље му је много угроженије. Највећа опасност вреба децу и младе јер су у развоју и њиховим органима дуван много више смета.

Алкохолизам 

Alcohol_Drug_logoАлкохол делује на организам као седатив, сто значи да корисник осећа умирујуће и опуштајуће ефекте. То може утицати на некога да се превише опусти и уради нешто због чега касније може зажалити. Алкохол омета поруке које из разних делова тела путују у мозак и на тај начин мења начин на који човек види, чује и осећа, и ремети равнотежу и спретност.

Алкохолизам је болест која настаје када неко пије дуже време. Тада настаје зависност од алкохола. То значи да алкохоличар мора стално да пије да би остао смирен.То је врло опасна и тешка болест и лечење је дуготрајно и тешко.  

Алкохол је посебно опасан за младе јер су тела деце лакша, па ниво у крви расте брже и лакше долази до опијања. Поред тога, код деце брзо долази до оштећења мозга и других органа и потребно им је мање времена да постану алкохоличари.

Наркоманија

drogaЗлоупотреба дроге је нарочито карактеристична за модерно друштво. Нагло расте број уживалаца дрога, нарочито међу младима, међу средњошколцима, па и старијим основцима. Медицински стручњаци тврде да ниједна дрога није безопасна, напротив, оставља тешке последице и по ментално и по физичко здравље. Управо због тога неке школе у сарадњи са лекарима и полицијским стручњацима организују састанке са ученицима, родитељима, наставницима, како би се упознали са овим проблемом, а циљ је да деца не посегну за дрогом, односно да престану са њеним узимањем.потреба дроге је особито карактеристична за модерно друштво. Управо због тога неке школе у сарадњи са лекарима и полицијским стручњацима организују састанке са ученицима, родитељима, наставницима, како би се упознали са овим проблемом, а циљ је да деца не посегну за дрогом, односно да престану са њеним узимањем.